Šios kuskuso salotos su daržovėmis ir avinžirniais gali būti patiekiamos tiek šiltos, tiek šaltos. Jas galima valgyti vienas arba kaip garnyrą. Kuskuso salotos tiks ir veganams, nes juose yra tik augalinės kilmės ingredientais. Į šias kuskuso salotas galite įdėti ir trupintos fetos.
Kuskuso kruopos yra lengvai pagaminamos, jų nereikia virti, o užtenka tik išmirkyti karštame vandenyje. Tik reiktų tinkamai pasirinkti kruopų ir vandens proporcijas. Paruoštas kuskusas turėtų būti birus, nesulipęs, turintis truputį traškumo.
Kaip pagaminti kuskuso salotas su daržovėmis ir avinžirniais?
Paruoškite kuskusą kaip nurodyta ant pakuotės arba užkaiskite vandenį (santykiu 1:2, 1/2 stiklinės kuskuso ir 1 stiklinės vandens, išjunkite ugnį, įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, druskos ir sudėkite kuskusą. Uždenkite dangčiu ir palaikykite apie 5 min., kad kuskusas išbrinktų. Vanduo turėtų būti visiškai sugertas.
Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies, sudėkite avinžirnius, juos apibarstykite kariu, aitriąja paprika, druska, pipirais. Pakepinkite, kol jie lengvai apskrus, apie 3–4 min. Išimkite iš keptuvės. Supjaustykite daržoves: svogūną – pusžiedžiais, vyšninius pomidorus perpjaukite į 2 dalis, cukiniją – nedideliais griežinėliais, petražoles susmulkinkite. Graikinius riešutus sukapokite ir trumpai pakepinkite sausoje keptuvėje.
Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ant neaukštos ugnies, sudėkite svogūną ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite cukiniją, galite įpilti truputį vandens, pakepinkite irgi kelias minutes ar kol cukinija suminkštės. Suberkite pomidorus ir pakepinkite apie minutę (jie turi vos suminkštėti, bet nesukristi).
Sudėkite kuskusą, avinžirnius, riešutus, petražoles, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų. Viską gerai išmaišykite.
Kiti salotų receptai su kruopomis:
- Ryžių salotos su daržovėmis
- Makaronų salotos su saulėje džiovintais pomidorais ir feta
- Grikių salotos su daržovėmis ir fetos sūriu
Kuskuso salotos su daržovėmis ir feta
- Porcijų skaičius: 3
- 1 porcijos maistinė vertė: 310 kcal, angliavandenių 23,1 g, riebalų 21,4 g, baltymų 7,6 g
- Paruošimo laikas: 25 min.
Jums reikės:
- 80 g (1/2 st.) kuskuso kruopų
- 1/2 skardinės konservuotų avinžirnių
- 150 g vyšninių pomidorų
- 1/2 jaunos cukinijos
- 1/2 rausvojo svogūno
- 30 g graikinių riešutų
- saujelės šviežių petražolių
- 3–4 valg. š. alyvuogių aliejaus salotoms
- 2 valg. š. šviežių citrinos sulčių
- kario prieskonių, pagal skonį
- aitriosios paprikos, pagal skonį
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- šlakelio alyvuogių aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Išvirkite kuskusą kaip nurodyta ant pakuotės arba užkaiskite vandenį (santykiu 1:2, 1/2 stiklinės kuskuso ir 1 stiklinės vandens, išjunkite ugnį, įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus, druskos ir sudėkite kuskusą. Uždenkite dangčiu ir palaikykite apie 5 min., kad kuskusas išbrinktų. Vanduo turėtų būti visiškai sugertas.
- Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies, sudėkite avinžirnius, juos apibarstykite kariu, aitriąja paprika, druska, pipirais. Pakepinkite, kol jie lengvai apskrus, apie 3–4 min. Išimkite iš keptuvės.
- Supjaustykite daržoves: svogūną – pusžiedžiais, vyšninius pomidorus perpjaukite į 2 dalis, cukiniją – nedideliais griežinėliais, petražoles susmulkinkite.
- Riešutus sukapokite ir trumpai pakepinkite sausoje keptuvėje.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ant neaukštos ugnies, sudėkite svogūną ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite cukiniją, galite įpilti truputį vandens, pakepinkite irgi kelias minutes ar kol cukinija suminkštės. Suberkite pomidorus ir pakepinkite apie minutę (jie turi vos suminkštėti, bet nesukristi).
- Sudėkite kuskusą, avinžirnius, riešutus, petražoles, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, įberkite druskos, pipirų. Viską gerai išmaišykite.